Eenvoudig bestellen

in drie stappen zonder account

 • Eenvoudig en veilig betalen via iDeal, PayPal of vooruitbetaling per bank.
 • 14 dagen retourrecht na ontvangst

Snelle levering

gratis verzending boven € 50,-

 • Levertijd: 1-3 werkdagen
 • Verzending via TNT Express

Carl Denig winkel

Amsterdam : 020 - 626 2436

Carl legt 't uit - Afl 5: Bergschoenen

Hier vindt u alle informatie met betrekking tot de (berg)schoenen die Carl Denig aanbiedt.

Categorieën (berg)schoenen

Bergschoenen zijn in verschillende categoriën in te delen.

 • A Lage of halfhoge wandelschoenen
  Deze schoenen zijn de eenvoudigste soort. Ze zijn bedoeld voor de gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. Omdat de zool vaak iets beter geschikt is gemaakt voor asfalt zullen ze hier dan ook minder snel slijten dan de schoenen van andere categorieën. Verder kun je met deze schoenen ook gemakkelijk over licht glooiend terrein lopen, zodat ze uitermate geschikt zijn voor een dagwandeling in Nederland of bijvoorbeeld een vierdaagse. Ze zijn licht en soepel en zijn daardoor ook goed geschikt om te gebruiken als tweede paar schoenen als je bijvoorbeeld een zware klim wilt maken. In de aanloopfase draag je deze schoenen, om ze in het ruigere terrein om te wisselen voor de zwaardere schoenen van categorie C of D.
 • B Trekkingschoenen
  Trekkingschoenen zijn de meest populaire schoenen in het wandelsegment. Het zal je dan ook niet verbazen dat bij de meeste buitensportzaken deze schoenen het grootste deel van het aanbod uitmaken. Ze hebben in principe dezelfde soepelheid als de schoenen van categorie A, maar zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn daardoor steviger en geven dus meer steun bij het lopen in de bergen. Je hebt van deze schoenen zeer veel verschillende soorten. De meeste zijn behoorlijk waterbestendig en geven je een prettig gevoel doordat het transpiratievocht door het leer naar buiten wasemt. Wil je er zeker van zijn dat je waterdichte schoenen koopt, neem dan schoenen met een Gore-Tex binnenkant. Dit materiaal zorgt ervoor dat de schoenen absoluut geen water doorlaten, waardoor ze ook iets warmer aanvoelen. Zeker voor natte gebieden (denk aan nat gras of een beetje sneeuw) biedt de Gore-Tex laag je de zekerheid van droge voeten. Hoewel hier als kanttekening bij moet worden geplaatst dat de Gore-Tex laag er ook voor zorgt dat de ventilatie minder wordt en je dus sneller last kunt krijgen van transpirerende voeten.
 • C Zware trekkingschoenen/lichte Alpine schoenen
  Mochten de schoenen van de voorgaande categorieën niet meer voldoende zijn, dan ben je toe aan iets zwaarders. De schoenen van categorie C zijn over het algemeen dan ook geschikt voor het ruige terrein, voor hikes waar je vaker van het gebaande pad afwijkt en waarbij steun aan je enkels een absolute must is. Deze schoenen zijn dan ook gemaakt van een stugger soort leer dat voor steun aan de enkels zorgt en een stijvere zool met meer grip. Sommige schoenen van deze categorie zijn ook al geschikt gemaakt voor het nog zwaardere werk waar je stijgijzers nodig hebt. Maar daarvoor kun je vaak beter terecht bij de schoenen die daar oorspronkelijk voor waren bedoeld: de schoenen uit categorie D.
 • D Stijgijzervaste Alpine schoenen
  Ga je hoog de Alpen in of denk je aan een andere zware klimpartij, neem dan schoenen van deze categorie. De zool is uitermate stijf, iets dat nodig is om de stijgijzers te kunnen bevestigen. Daarnaast is het leer van deze schoenen dermate stijf en stug dat je een optimale steun krijgt bij het klimwerk. Wel is het altijd handig om de aanlooproute te lopen op schoenen uit een lichtere categorie (A of B), want het comfort van de zolen is ronduit slecht te noemen als het gaat om absorberen van het neerkomen van je voeten op asfalt of een andere harde ondergrond. Daarnaast slijten de zolen veel sneller op een wegdek, zodat het ook nog eens duur wordt betaald.

Onderhoud bergschoenen

 • Reinigen: Voor het aanbrengen van een onderhoudsmiddel moeten de schoenen gereinigd worden van stof, modder en zand. Dit doen we met een harde (huishoud)borstel en lauwwarm water. Bij hardnekkig vuil kunt u eventueel ook reinigingsmiddel (Nikwax) gebruiken. Na het reinigen de schoenen goed laten drogen, niet bij een warmtebron of in de zon! Maar in een goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Bij voorkeur met houten schoenspanners erin zodat uw schoen in hun oorspronkelijke model kunnen terugkeren.
 • Verzorging van de buitenkant:
 • Nubuck: Na het reinigen impregneren met wax (Nikwax Nubuck). Deze wax behoudt het uiterlijk van de nubuck schoen, maar voedt het leer niet. Na verloop van tijd moet ook het nubuck leer als glad leer behandeld worden. Het uiterlijk zal echter wat donkerder en gladder worden.
 • Glad leer: Voor het onderhoud gebruikt u wax (Nikwax Aquerous wax). Dit voedt en maakt het leer tevens goed waterafstotend.
 • Verzorging van de binnenkant: Voor zowel leer als Gore-Tex geldt dat u de schoenen af en toe met een lauw sopje van groene zeep mag omspoelen. Bij leren voering kunt u na het spoelen met een neutrale schoencrème op uw vingers de voering insmeren. Schoenen met Gore-Tex moeten vaker omgespoeld worden. Zowel vuil van buiten als transpiratiezout belemmerd namelijk de ademende werking van de schoen.
 • Let op: Beslist nooit gebruiken!  Leervet/leerolie of dergelijke middelen die niet speciaal voor bergschoenen zijn vervaardigd. Deze middelen tasten lijmverbindingen aan en met name de stootranden raken daardoor los. Ook garens worden aangetast en reparaties in de toekomst worden ernstig belemmerd (verlijming).Leervet of olie dringt te diep in het leer waardoor het te soepel wordt en z.o.z.de bergschoen zijn noodzakelijke stabiliteit verliest. Onderhoudsmiddelen moeten vooral een oppervlakkige werking hebben, met name bij een Gore-Tex voering, deze zal anders dichtslippen en zijn ademend vermogen verliezen. Bij Carl Denig kunt u terecht voor diverse onderhoudsmiddelen.

Tips:

 • Een maat grote aanschaffen: lage en hoge wandelschoenen of bergschoenen altijd groter aanschaffen dan de modische schoenen. U moet met de tenen kunnen jubelen. Dit is zeker belangrijk bij langdurig afdalen. De druk van de schoen moet dan niet op de tenen liggen maar voor het grootste deel op de wreef. In de winkel een stevig rondje lopen en de schoenen op het parcour met grindbak en talud testen voorkomt dat u een te kleine schoen koopt.
 • Goed onderhouden: bergschoen zijn het waard goed onderhouden te worden. Een volledig leren schoen.heeft iets regelmatiger onderhoud nodig dan een met goretex gevoerde schoen. Schaf het juiste onderhoudsmiddel aan bij aankoop van de schoen. Goed onderhoud verlengt de levensduur!
 • Onderhoud voor een volledig leren schoen: Veel schoenen worden gemaakt van nubuck leer. Dit is leer dat eenigzinds is opgeruwd. Om de ademende eigenschappen maximaal te houden raden de fabrikanten aan alle leer kwaliteiten te onderhouden met een impregneermiddel voorzien van een conditioner zoals: Nikwax waterproofing wax for leather, Grangers G-max in handspray, Hanwax proofer & conditioner, Hanwax gel of Meindl proofer & conditioner. Soms is een creme (Grangers G-max leather conditioner) waarin iets impregnatie zit voldoende. Daardoor worden de schoenen waterafstotend maar niet waterdrukdicht. Om de schoenen nagenoeg waterdicht te maken kunt u incidenteel harde wax gebruiken zoals; grangers g-wax of meindl sportwax. Meindl heeft een aantal modellen nubuck-leren schoenen afgewerkt met een olieachtige impregnatie. Dit is een prima bescherming tegen vocht en nattigheid. Het onderhoudsmiddel hiervoor is; Meindl Sil-proof. Hiermee kunt u bijna elke volledig leren schoenen behandelen om een hoge waterafstotendheid te krijgen. U levert dan wel iets in van het ademend vermogen van het leer. Niet geschikt voor schoenen met een goretex voering!
 • Onderhoud voor een met goretex gevoerde schoen: Veel van deze schoenen worden aan de buitenzijde gemaakt van Nubuck leer, Suede, Micro suede, Cordura e.d. Deze buitenkant moet met enige regelmaat - na het schoonmaken - geimpregneerd worden om het goretex maximaal waterdicht te houden en om het adement vermogen maximaal te houden. Een wat oudere goretex schoen kan wanneer deze nooit is onderhouden niet meer waterdicht zijn. Het goretex membraan kan vervuild zijn door transpratiezout van binnenuit en vuil van buitenaf. Dit kan worden hersteld door de binnenkant te reinigen met water en goretex zeep of met water verdund natuurazijn. Daarmee vult u de schoen, laat deze even weken, een beetje schudden van teen naar hak kan geen kwaad. Daarna de schoen met schoon water goed uitspoelen. Schoen laten drogen eventueel gevuld met kranten of iets dergelijks. Daarna de buitenzijde impregneren met een neutraal middel geschikt voor stof en leer, bijvoorbeeld: Grangers G-max of Nikwax fabric & leather.
 • Sokken: Een goede wandelsok - laag of hoog - is belangrijk bij de afvoer van transpiratievocht en bij het voorkomen van blaren. wij hebben sokken van Falke, Icebreaker en Carl Denig in de diverse diktes en samenstelling van materialen. Van 100% synthetisch tot zoveel mogelijk wol (70% merino). In het algemeen geldt dat in een lichte schoen dunnere sokken worden gedragen dan in een zwaardere schoen.
 • Blaren: Ondanks alle voorzorgmaatregelen die u neemt kan er altijd wel eens een blaar ontstaan. Zeker als het lopen van een tocht een incidentele onderneming is. Neem voor de zekerheid Second Skin en sporttape mee. Second Skin Blister is een blaren verbandset met vochtige niet steriele (!) compressen. Second Skin Dressing zijn de bekende vellen met verkoelende gel die u op maat knipt en die direkt op de kapot gelopen blaar gelegd mag worden en daarna worden afgedekt met de bijgeleverde hechtpleisters. Deze hechtpleisters zijn gemaakt van niet geweven maar uitstekend ademende stof.
 • Superfeet inlegzolen: Het Amerikaanse merk Superfeet brengt al jaren succesvol inlegzolen op de markt die het doorzakken van de voet verminderen. Statistisch heeft 80% van de mensen doorgezakte voeten, 17% gewone voeten en 3% heeft een overdreven sterke voet die nooit zal doorzakken. Het doorzakken van een voet begint in de hiel. Het hielbot beweegt naar binnen en vandaaruit zakt de voet door. De inlegzolen van Superfeet hebben een hak-kom waardoor het naar binnenkantelen verminderd. U koopt de zool dan ook op maat van uw hak, er zijn 7 maten. Superfeet claimt dat het doorzakken van de voet met 50% kan verminderen. Dit is minder vermoeiend voor alle voetspieren en kan zelfs "hielspoor" voorkomen. Uw houding verbetert waardoor rugklachten worden voorkomen. Superfeet geeft een 60 dagen tevredenheidsgarantie. Niet goed = een tegoedbon!